Starta eget
Förord
Den här artikeln ska ta upp lite av vad man bör tänka på när man startar eget. Några fallgropar finns det och har man otur så kan man ställa till det rejält för sig, men å andra sidan så kan man tjäna en slant också. Det gäller bara att vara medveten om de val man gör och vilka konsekvenser det kan få, ibland kanske våga sätta stopp innan allt går åt pipsvängen.Innehåll
»»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Relaterade artiklar
» Olika bolagsformer
Funderingar innan man ska starta.
Det är mycket som ska fungera om man ska starta eget och en hel del som man måste tänka igenom innan man startar. Har jag tid, råd och ork att starta nu, ställer familjen upp på detta? Finns det andra hinder som gör att jag inte kan starta, behövs det tillstånd för det arbete jag skall utföra? Går det att få in så mycket jobb att firman går runt? En måttstock kan vara: Satsa inte mer än vad du har råd att förlora, då står man inte på bar backe om det inte skulle fungera. Någon har sagt ”Det man ångrar i efterhand är inte det man gjorde utan det man missade att göra".
Arbetslös, vad gäller?
Är du arbetslös och går på A-kassa så måste du kontrollera med din A-kassa, De ska godkänna att du har en FA-skattsedel. Många A-kassor godkänner inte detta eftersom de då anser att du inte står till arbetsmarknadens förfogande. Det finns ju Bolagsbolaget bl a men det är samma sak där, många A-kassor godkänner inte dem heller med samma motivering, att man inte står till arbetsmarknadens förfogande. Bolagsbolagets tanke är ju att man ”inställs” hos dem och jobbar som egen företagare, men att de sköter detta med skatt, sociala avgifter och den biten. Deras inställning är att de rapporterar den inkomst du fått genom dem. Min A-kassa sade däremot Nej mot det här upplägget.
Om du går på aktivitetsstöd/garanti så har du rätt att ha FA-skattsedel då det anses kan bidra till din försörjning. Prata med din handläggare om dina planer på att skaffa FA-skattsedel.
I Uppsala och hos AF Rehab är det i alla fall inget krav att du måste gå genom Starta eget gruppen och få Starta eget bidrag. Däremot om du vill söka Starta eget bidrag eller Särskilt stöd för start av näringsverksamhet så måste du gå genom dem. Detta eftersom din affärsplan ska vara godkänd innan du kan söka bidraget.
Frågor att ta ställning till vid val av företagsform
Den företagsform du väljer är också viktig för att din verksamhet ska fungera så smidigt som möjligt. Det är flera faktorer som spelar in i ditt val av företagsform, t.ex.:- Hur mycket kapital är du beredd att satsa?
- Hur många delägare ska vara med i bolaget?
- Vilka förpliktelser och vilket ansvar vill du ta på dig?
- Vilka risker är du villig att ta?
- Vill du skilja verksamhetens ekonomi från din privatekonomi?
- Vilka löne- och skattemässiga fördelar finns i olika företagsformer?
- Behöver du skydda ditt företagsnamn mer än lokalt?
- Hur kan man avsluta olika företagsformer?
Läs mer om olika företagsformer i Artikel [Olika bolagsformer]
Vad är en juridisk person?
En juridisk person är t ex ett aktiebolag. En juridisk person kan, precis som en människa, äga saker - både fastigheter och annat - låna pengar och bli stämd inför domstol.
Krav för att få starta företag
Som ny företagare får du inte vara försatt i konkurs. Du får heller inte ha förvaltare enligt föräldrabalken. Du måste vara minst 18 år för att själv få driva företag. Vissa företagsformer kan du få starta från och med 16 års ålder, efter särskilt tillstånd. Är du bosatt utomlands får du starta enskild näringsverksamhet endast om du anmäler en i Sverige bosatt person som föreståndare. För att kunna vara stiftare av ett aktiebolag ska du vara bosatt inom EES. Det är möjligt att hos Bolagsverket söka dispens från detta bosättningskrav.
Vilken marknad har jag?
Det här är svårt att svara på, men nog så viktigt att tänka igenom innan man startar.Internet har ju den fördelen av att man kan jobba vart som helst i världen.
Att uppskatta vilken marknadsandel man kan få är svårt, allt beror på om folk känner till en, har man kunder redan kanske? Kommer de kunder man redan har att ge en tillräckligt med jobb för att det skall gå runt.
Vilka kunder vänder jag mig till?
Här bör man också ta sig en rejäl funderare på vilka det är som man vänder sig till. Är det företag, föreningar eller privatpersoner? Man bör också fundera på inom vilket geografiskt område man tänker marknadsföra sig inom och om det finns kunder där.
Hur ser min affärsidé ut?
En affärsidé ska besvara följande frågor:- Vilken kundnytta har din affärsidé?
- Vilket problem löser din produkt/tjänst?
- Hur kommer du att tjäna pengar på din idé eller produkt?
- Till vilken marknad riktar sig din idé eller produkt?
Här bör man gärna bolla med andra personer och få höra deras idéer och tankar.
Det är bra om man inte har för bråttom när man gör sin affärsidé den ska ju ändå hänga med länge och förhoppningsvis på ett bra sätt beskriva vad företaget gör.
På
Behöver jag någon att samarbeta med?
Det är kanske inte alltid så lätt att jobba ensam, utan man har nytta av att vara två. Något som man måste tänka på då är att man i avtal reglerar ansvarsfördelning och vad som händer om man skulle gå skilda vägar och hur man ska lösa eventuella tvister som kan uppstå.Visst, man kanske är jättepolare nu, men vad händer i framtiden om vänskapen inte håller?
Samma sak om man gör jobb åt andra, gör upp i förväg om betalning och hur den skall skötas och hur fakturering skall gå till. Annars är det lätt att det rinner ut i sanden och så får man inte betalt för sitt arbete.
Vilka försäkringar behöver jag?
Ta kontakt med flera försäkringsbolag och fråga, dels vilka försäkringar de anser att du behöver och priset på dem. Någon typ av ansvarsförsäkring och/eller avbrottsförsäkring behöver man. Skulle ens produkt sabotera ett system med förlust så kan det kosta företaget mycket pengar i skadestånd och rättegångskostnader. Får man in tillräckligt med pengar så bör man kanske satsa på en pensionsförsäkring också.
Bokföring etc.
Det är viktigt att du sköter din bokföring, både för din egen skull, men även för bankens och eventuell revisor. När du deklarerar så ska det vara enkelt att hitta alla kvitton och verifikationer.Lämnar man in företagets bokföring till en revisor för att de ska göra deklarationen så både underlättar det och är billigare om alla papper är i ordning.
Försäkringskassan och karensdagar.
Som egen företagare så kan man välja hur många karensdagar man ska ha. 1 dag har alla, det går inte att välja bort. Däremot så kan man välja 3 eller 30 karensdagar som företagare, t o m man har fyllt 55. Sen kan man bara öka sina karensdagar, något att tänka på om man är i den åldern och funderar på att starta eget. Många väljer 30 dagar som karensdag eftersom den sociala avgiften sjunker en del. Ta kontakt med Försäkringskassan om du vill veta aktuell procentsats. När man startar eget ska man även anmäla det till Försäkringskassan så att man får rätt sjukpenning, har man ingen omsättning och är nystartad så brukar de räkna på vad ett företag inom ens bransch tjänar och sätta ersättningen efter det.
Skattekontot
På skattekontot ska du betala in moms och skatt. Som egen företagare med FA-skattsedel så ska du deklarera moms och skatt en gång om året i din självdeklaration. Det kan vara bra att stoppa undan pengar på skattekontot allt eftersom, då vet du att det finns pengar sedan när skatt och moms ska betalas. Något man bör tänka på om man sätter in pengar på skattekontot är att man begär att de ska stoppa utbetalningar, annars betalas överskjutande belopp ut.Vill man och har disciplin så kan man ha ett konto på banken där man sätter in pengar till skatt och moms. Du kan även välja att momsredovisa en gång i månaden, har man ingen in eller utgående moms så skriver man bara 0 (noll) i båda fälten och skickar in. Det är viktigt att man skickar in även om inget har hänt. Är du osäker på något så ta kontakt med ditt skattekontor så kan de hjälpa dig.
Fredrik Edström
Bra artikel för de som funderar på att starta eget. Visst all info finns på webben men det hjälper ju inte om man inte riktigt vet vad man skall kolla efter. Denna artikel ger en liten "introduktion".