Visualisering av brottplatser
Förord
Denna artikel skrev jag efter att ha intervjuat två killar som gick några årskurser över mig och höll på att färdigställe sitt examensarbete. Intressant artikel som handlar om häftig teknik på en mänsklig nivå.Innehåll
Artikeln innehålleren beskrivning om hur två killar har lagt upp sitt examensarbete. Samt en beskrivning om vad det är de har gjort. De har jobbat tillsammans med både polis och åklagare med att försöka rekonstruerar brottsplatser i datorn för att underlätta brottsutredning.
Tidigt en fredagsmorgon i januari träffar jag Klas Brorsson Läthén och Jonas Beck för att prata lite om deras examensarbete – visualisering av brottsplatser. Efter att ha fått en demonstration av programvaran som blev resultatet av arbetet är det inte svårt att inse att utvecklingen inom detta område gått framåt. Tiderna då brottsutredare visualiserade brottsplatser genom att med krita markera där offret hade blivit mördat är sedan länge förbi.
Planerna för Klas och Jonas examensarbetet började ta form för drygt ett år sedan.
- I början gick det lite trögt, berättar de.
Men sedan tog det fart. Med hjälp av en digitalkamera och stativ gjorde de en panoramafotografering av omgivningen. Panoramafotot lades sedan in i ett redan existerande program som byggde upp en 3D-värld där man kunde röra sig och navigera mellan olika områden.
Vi fick bra respons av åklagaren, hon var mycket nöjd Programvaran, som blev resultatet av exjobbet, är tänkt att användas av polis och åklagare för att på ett modernare och mer överskådligt sätt visualisera brottplatser med hjälp av dagens medieteknik. Det kan användas under rättegångar då åklagare ska presentera sitt material, men även av brottsutredare. En åklagare har redan använt metoden för att hålla en presentation av ett fall.
Med hjälp av de tekniker och utrustning som finns på plats vid en brottsutredning ska man kunna bygga upp en presentation av en brottsplats.
- Kriminaltekniker som åker till en brottsplats har oftast en digitalkamera och ett stativ med sig. Så med en kamera och de mjukvaror som finns idag så kan man göra en presentation på samma sätt som vi har gjort, berättar Klas och Jonas.
Del två i examensarbetet var att fundera på hur man kan bygga vidare på metoden. Klas och Jonas kom på idén att man kan göra en laserskanning på ett område och sedan göra en panoramafotografering på precis samma område, för att sedan kombinera dessa. En laserskanning innebär en avläsning av ett områdes alla punkter. Data man får från skanningen är koordinater för varje punkt på området. Med dessa två kombinerade har man nu möjligheten att exempelvis mäta avstånd mellan olika punkter, och framförallt undersöka om ett objekt har fri sikt till ett annat objekt i scenen.
Jonas visar en scen över ett hyreshusområde och hur ett vittnes position vid ett brott kan placeras ut. För att undersöka vittnets trovärdighet kan man använda Klas och Jonas metod för att se om vittnet verkligen kan ha sett det som påstås. Vid en stor trafikolycka kan man även använda metoden för att skanna av området och ta bilder för att få en perfekt 3D-återskapning av olyckan.
Jonas och Klas hoppas att rättsväsendet kommer att få nytta av deras system, inte minst med tanke på att det kan bidra till att göra arbetet effektivare.
0 Kommentarer