C#/VB.net Loopar för nybörjare
Förord
Denna artikel kommer att gå igenom hur man skapar loopar och hur man hanterar olika valalternativ, t.ex. med en If-sats. Det finns egentligen inte så mycket att beskriva om dessa olika funktioner, de talar för sig själva mer eller mindre. Men jag kommer ändå att göra mitt bästa att förklara händelserna för er. Jag kommer att ge exempel på både C# och VB.NET.Innehåll
»
For-loop
Principen med for-loopen är att du ska loopa från ett krav till ett annat, alltså: loopa från att denna variabel är detta tills att den blir detta. Jag kommer i koden att skriva *** flera gånger, det innebär att "där ska det hända något", alltså där lägger du egen kod eller egna händelser.
C#:
for(int i = ; i <= 10; i++)
{
***
}
VB.NET:
For i = 0 To <= 10 Step 1
***
Next
Do while loop
Det som är unikt med denna loop är att den kommer att göra något så länge ett krav är uppfyllt eller inte. Exempel: loopa ut den texten så länge värdet på variabeln är satt till true. I exemplen nedan kommer jag att loopa ut *** medan variabeln sStop är satt till false.
C#:
Kod
do
***
while(sStop = false);
VB.NET:
Kod
Do While sStop = False
***
Loop
Loopa ut från arrayer
Ibland har man värden sparade i arrayer och man vill få ut dem därifrån. Då kan man loopa ut dem från arrayerna och skriva ut dem eller göra annat med dem. Nedan ska jag visa er hur man kan göra det.
C#:
Kod
string [] enArray = {"Värde 1", "Värde 2, "Värde 3"};
foreach (string s in enArray)
{
***
}
Snabbförklaring: För varje sträng (som vi kallar för s) i arrayen som heter enArray, gör något (***)
VB.NET:
Kod
Dim enArray As String() = {"Värde 1", "Värde 2", "Värde 3"}
For Each s As String In enArray
***
Next
Valmöjligheter
Nu ska vi gå över till något annat, valmöjligheter.
Ibland får man olika val att välja mellan i t.ex. formulär och man vill kontrollera vilket val användaren väljer. Det kan man kontrollera på olika sätt. Vi ska gå igenom några metoder.
If-satsen
Den första och förmodligen den mest använda av dem alla är nog if-satsen. Den går helt enkelt på att kontrollera "om detta värde är valt så gör på det viset, annars gör på ett annat vis". I exemplen nedan kommer jag att kontrollera värdet på en variabel.
C#:
Kod
int x = 4;
if(x == 1)
{
***
}
else if(x > 5)
{
***
}
else if( (x > 3) && (x<5) )
{
***
}
VB.NET:
Kod
If x = 1 Then
***
ElseIf x > 5 Then
***
ElseIf x > 3 And x < 5 Then
***
End If
Select case / switch
Samma kontroll kan man göra med select case (VB.NET) och switch (C#).
C#:
Kod
int x = 4;
switch(x)
{
case 1:
***;
break;
case 2:
***;
break;
}
VB.NET:
Kod
Select Case x
Case 1
***
Case 2
***
End Select
Slutord
Nu har vi gått igenom de grundläggande kunskaperna för hantering av loopar och valmöjligheter. Hoppas det hjälper! Lycka til!
0 Kommentarer