Enkel SEO i fyra steg
Förord
Enkel SEO i fyra steg
Du har precis gjort klart en sida, nu vill du synas. Med hjälp av dessa enkla steg så kommer du få en knuff in i vad sökmotoroptimering innebär.
Steg 1
Anmäl din sida hos de stora sökmotorerna Här är länkar till de största sökmotorernas anmälningssidor. Om någon av länkarna har dött brukar man enkelt kunna söka efter sökmotornamnet+submit.
Yahoo
Bing
Nu kommer respektive sökmotors robotar (”crawlers”) med största sannolikhet besöka din sida inom ett par timmar.
Steg 2
Tillåt robotar på sidanRobotar tillåts som standard, men om man vill förtydliga detta, hindra robotar från att indexera vissa undermappar eller helt föbjuda dem så kan man göra det med en textfil. Observera att bara ”snälla” robotar accepterar dessa filer. Robotar som till exempel letar efter mailadresser kommer strunta i textfilen.
Textfilen måste heta ”robots.txt” och den måste ligga i webroot. Här är ngra exempel på vad du kan skriva:
User-agent: * # väljer alla robotar
Disallow: /subdomän/ # förbjuder dem att indexera subdomän
Allow: / # tillåter allt
Mer info, namn på robotar och instruktioner finns här: Robotstxt.org
Steg 3
Skapa en sitemapEn sitemap är en karta över din sida. Den innehåller en lista på alla länkar under din sida och hjälper till vid indexeringen. Din sitemap ska heta sitemap.xml och ligga i webroot.
Enklaste sättet att skapa en sitemap är att använda en utav de gratis online-sitemaps-skapar-sidorna som finns. De flesta (om inte alla) är gratis och väldigt enkla att använda. Genom en snabb Google-sökning hittade jag dessa två som fungerade väldigt bra båda två.
MakeASitemap
XML-Sitemaps
Till Wordpress och andra CMS finns det oftast plugins för att skapa sitemaps.
Steg 4
Nu undrar du förmodligen om det inte finns ett enklare sätt att fixa allt det här, och mycket mer när det gäller SEO. Självklart finns det. Google har en gratistjänst som de kallar för Webmaster tools där man kan få överskådlig information om sin sida och hur den ”ligger till”. Det är väldigt enkelt att komma igång med och allt som behövs är ett googlekonto. Google Webmaster tools
Där är det bara att anmäla sidan, verifiera så sidan är din, vänta tills den har indexerats och sen granska informationen.
Att komma i toppen på Google är dock en hel vetenskap. Det finns till och med forskare som forskar på området (till exempel Lars Eldén). Målet är att få så hög page rank som möjligt, och det får man genom att ha många in-länkar, alltså andra sidor som länkar till din sida. Ju högre page rank sidorna som länkar till din sida har, desto högre page rank får du. Allt det här är det Googles hemliga algoritm som räknar ut, och jag tror de andra sökmotorerna har en minst lika hemlig algoritm de också.
0 Kommentarer