Java lathund #1 - Hello World
Förord
Java är ett relativt ungt språk som blev allmänt tillgängligt under 1995. Det är utvecklat av Sun Microsystem som även står för operativsystemet Solaris som är en UNIX-variant. Från början var Java mest känt som ett programspråk lämpat för webben för att skapa diverse olika effekter på hemsidor med hjälp av s.k. applets. Applets är små program skrivna i Java som laddas in i browsern och exekveras. Men Java är ett fullfjädrat programspråk likt C++. Man kan skapa fullständiga applikationer som inte alls behöver köras i webbläsare.Innehåll
»»
»
»
»
»
Relaterade artiklar
» Java lathund #2 - Klass och main-metodKom igång med Java – Hello World
Denna artikel är tillägnad dig som vill komma igång med programspråket Java. Vi skall i denna artikel installera en Java-kompilator och sedan programmera en mindre applikation som skriver ut en text i din kommandotolk (under MS operativ MS-DOS fönster).
En del av programspråket Java’s speciella egenskaper:
- Plattformsoberoende. Dvs, med hjälp av en installerad JVM (Java Virtual Machine) kan en Java applikation köras på flera olika operativsystem utan att omkompileras eller ändras.
- Objektorienterat. Java är ett objektorienterat språk vilket betyder att man skapar applikationer som består av ett antal samverkande objekt, vilka beskrivs med hjälp av s.k. klasser (mer om objektorientering kommer i följande artiklar).
- Multithreading. Multithreading, vilket betyder på svenska multitrådning, gör det möjligt att skriva parallella program. Dvs, i ett Java program kan man beskriva flera aktiviteter som pågår samtidigt. Ett exempel på detta är en rörlig bild samtidigt som användaren matar in data till applikationen.
- Client/server. Det finns många bibliotek som är speciellt skapade för att möjliggöra programmering av client/server-lösningar i Java.
Trots att dessa ovanstående punkter kan ses som fördelar är en del av dem även nackdelar. För att möjliggöra t.ex. plattformsoberoende så är man tvungen att använda sig av en ”maskin” (JVM) som Javakoden kan exekveras i. Detta betyder att Javakoden aldrig kompileras till maskinkod vilket normalt skulle ha skett i t.ex. en C++ kompilator. Denna teknik att Javakoden exekveras i JVM (egentligen i interpretatorn) gör att Java applikationer har märkbart sämre prestanda än t.ex. likvärdiga applikationer utvecklade i t.ex. C++. Trots denna nackdel har många företag funnit att Java's många fördelar väger över detta.
Idag existerar det tre stycken större versioner av Java.
- J2SE. Java 2 Standard Edition, innehåller verktyg och bibliotek för att utveckla desktop applikationer såväl som client/server-lösningar.
- J2EE. Java 2 Enterprise Edition, innehåller verktyg och bibliotek för mer avancerade client/server-lösningar med t.ex. EJB (Enterprise JavaBeans), JSP (Java Server Pages, likt ASP) och Servlets.
- J2ME. Java 2 Micro Edition, innehåller verktyg och bibliotek för utveckling av applikationer till mobiltelefoner, PDA’s etc.
Ladda hem och installera J2SE
För att utveckla i Java behöver vi installera J2SE som innehåller kompilator, verktyg och bibliotek. Denna kan hämtas från Sun Microsystem på adressen: http://java.sun.com/j2se/downloads.html. Jag har valt att använda version 1.3.1 till denna artikel.När nedladdningen är klar är det bara att starta installationen. Följ noggrant anvisningarna under installationen.
Efter att installationen är klar ska vi ange en sökväg till kompilatorn, verktygen och biblioteken. Jag antar att de flesta av Er sitter med ett Microsoft operativ och tänker därför endast gå igenom detta. För er som sitter på andra operativsystem måste jag tyvärr hänvisa Er till http://java.sun.com/j2se/1.3/install.html.
Windows 95, 98, ME:
Öppna autoexec.bat (ligger oftast under C:\) med valfri texteditor alternativt systemeditorn. Lägg till strängen:
PATH=C:\jdk1.3.1_04\bin\;
Dvs, PATH=, följt av sökvägen till vart du installerade Java och dess bin-katalog. Spara sedan filen och starta om datorn. Observera det semikolon som är i slutet av strängen!. Ibland kan det redan finnas en sträng kallad PATH i autoexec.bat. Då är det bara att fortsätta i slutet av den strängen med din sökväg till vart du installerade Java och dess bin-katalog.
Ex:
PATH=C:\Temp Detta kanske står från början...
PATH=C:\Temp;C:\jdk1.3.1_04\bin\; ...och så här kan det se ut när du är klar.
Observera det semikolon som ska finnas mellan C:\Temp och C:\jdk1.3.1_04\bin\ samt efter C:\jdk1.3.1_04\bin\.
Windows 2000:
- Högerklicka på ”Min dator”-ikonen på skrivbordet. Välj alternativet ”Properties”.
- I den rutan som Ni får upp skall Ni välja fliken ”Advanced” och sedan trycka på den mittersta knappen ”Enviroment variables…”. I den nya rutan Ni fick upp efter att ha tryckt på knappen finns det två sektioner, Ni ska hålla till i den övre.
- Kontrollera om variabeln PATH existerar i listan. Om den inte gör det, fortsätt till Skapa en ny miljö variabel nedan.
- Markera PATH i listan och tryck på knappen "Edit...".
- I inmatningsdialogen som kommer upp ska ni editera "Variable value"-fältet genom att sist i fältet lägga till din sökväg till vart du installerade Java och dess bin-katalog.
Ex:
C:\jdk1.3.1_04\bin\
Observera att Ni måste skilja det som stod och det som Ni lägger till (t.ex. C:\jdk1.3.1_04\bin\) med ett semikolon. - Sen är det bara att stänga ner dialogrutorna genom att trycka på ”Ok”.
Skapa en ny miljö variabel (endast om variabeln PATH saknades i punkt 3 ovan)
- Under den första listan (miljövariabler för den inloggade användaren) finns det en knapp som heter ”New…”, tryck på den.
- I inmatningsdialogen Ni fick upp finns det två fält. En som heter, ”Variable Name”, där Ni kan skriva PATH.
- I det andra fältet, ”Variable value” anger Ni sökvägen till vart Ni installerade Java och dess verktyg.
Ex:
C:\jdk1.3.1_04\bin\ - Sen är det bara att stänga ner dialogrutorna genom att trycka på ”Ok”.
Hur gick vår installation?
Nu kan vi testa att det gick som det ska genom att öppna en kommandotolk (MS-DOS fönster) och i detta skriva:
java
Om Ni nu har gjort rätt när Ni satte sökvägen till Java-kompilatorn och dess tillbehör ska det komma upp i kommandotolken en liten beskrivning av de parametrar som man kan använda sig av tillsammans med kommandot java.
Applikationen ”Hello World”
”Hello World” applikationen är väldigt enkel. Allt denna gör är att skriva ut texten ”Hello World” till din kommandotolk (MS-DOS fönster). Instruktioner för utveckling, kompilering och exekvering följer.1. Öppna en valfri texteditor och skriv in följande kod:
class HelloWorld {
public static void main(String[] args) {
System.out.println(“Hello World!”);
}
}
Observera!
Java är s.k. case-sensitive, vilket innebär att små och stora bokstäver tolkas som olika. Det är därför viktigt att koden Ni skriver blir exakt som ovanstående.
Väljer Ni att byta namnet efter class måste filnamnet matcha detta exakt!
2. Spara filen som: HelloWorld.java på valfri plats i din dator. Observera att filändelsen verkligen blir .java !!!
3. Öppna en kommandotolk (MS-DOS fönster) och ta dig till den katalog som du sparade filen i.
4. Skriv i din kommandotolk (MS-DOS fönster) kommandot:
javac HelloWorld.java
vilket betyder: ”kompilera HelloWorld.java”.
5. Under förutsättningar att allt gick bra, om inte kommer det att skrivas ut ett felmeddelande om vad som gick snett i din kommandotolk (MS-DOS fönster), kan du nu exekvera din Java applikation med kommandot:
java HelloWorld
Resultatet bör bli enligt följande bild.
Summering
Ni ska nu ha lärt Er att installera, kompilera och exekvera en liten applikation i Java.
I kommande artikel kommer vi att gå igenom lite fundamentala saker i Java som klass och main-metod.
Referenser
Skansholm, J. (1999). Java Direkt (2:a rev. Uppl.). Lund: Studentlitteratur.java.sun.com
Om skribenten...
Andreas Eriksson arbetar idag som frilandskonsult med bl.a. distribuerad programmering/systemutveckling i Java. Han har tidigare föreläst på bl.a. Högskolan i Gävle inom objektorienterad databasutveckling med språket Java som verktyg.Han har mångårig erfarenhet av utveckling i Java och är sedan 2002 Sun Certified Developer for the Java 2 Platform.
Maila mig gärna för kommentarer.
0 Kommentarer