Den perfekta inloggningen #2
Förord
Att göra en registreringssida är egentligen inget speciellt. Vi talade dock tidigare om vikten att verkligen tänkta till vad du vill få ut från användaren eftersom du bara får en chans. Men det är också lika viktigt att tänka på att det inte blir för mycket information för då orkar inte användaren registrera sig alls.Innehåll
»»
»
»
Relaterade artiklar
» Den perfekta inloggningen #1» Den perfekta inloggningen #3
Lite om registrering
Några saker som vi bör tänka på vid registreringen är det som matas in, att det inte blir en massa fel och att användaren slarvar. På pellesoft så har ca 2,500 registreringar tagits bort av drygt 11,000. Anledningen är främst det jag brukar kalla för ”kalle-anka” konton. En användare som troligen är 10-15 år skriver inte sitt namn, dom skall krångla så det står härliga till. Men det finns även de som inte vill visa att de är medlemmar av ren integritet och osäkerhet emot att information lagras om personen på nätet.
Jag har nyligen även på det som kallas visitkort valt att inte längre visa användarens e-postadress och anledningen till det är att en del kan skicka mail till dom och ställa en massa konstiga frågor utan att personen vill det. Även här får man ta sig en funderare på hur informationen skall kunna presenteras om användaren och bör klargöra det innan registreringen har gjorts.
Nu har jag pratat lite om vad man bör tänka på och det finns mycket mer man bör tänka på, här försöker jag spalta några tänkbara frågor.
- Skall du visa regler & policy för användaren
- Bekräfta att man tagit del av ovanstående
- Fråga efter ålder, stad, yrke, titel
- Fråga efter intresseområden, hur användaren kom hit
- Fråga om reklamutskick godkänns
- Fråga om andra företag får skicka reklam till användaren
Vad som är intressant för just din hemsida kan bara du svara på. Allting handlar om hemsidans syfte och innehåll. En regel kan vara – ju fler medlemmar du tror du kommer få, desto fler frågor rörande (indelning, gruppering och kategorier). Att ha information för att göra vissa urval är mycket värdefullt.
Börja designa din registreringssida
Nu är det dags att börja titta på din sida för att göra en registrering. Det vi behöver göra nu är att bygga en asp-sida och jag använder som vanligt min Frontpage för att snabbt få ett resultat.
För att se en film hur jag designar detta formulär med frontpage, klicka här»
När vi nu byggt upp vår sida så är det dags att börja bygga in lite intelligens och detta kommer vi att göra nu. Nedan ser du den html-kod som används som grund.
Registrering
Registrering
Bygga in finesserna
Som du vet så kan man göra ganska mycket för att underlätta för användaren. Det vi nu skall titta på är att se till att om sidan postas, så skall inte informationen försvinna utan istället finnas kvar. I och med att det också blir fel så måste vi berätta för användaren vad som blivit fel.Vi börjar med att titta på checkboxarna
Ersätts med följande kod:
checked<%end if%> size="30" class="ruta" style="width: 61; height: 18">
Ovan har vi lagt in en if-sats. I detta fall blir det att om variabeln loesenord= "J" så skall checkrutan vara förbockad. Nu gör vi samma sak med fältet nyhetsbrev och autologin så de får samma funktionalitet.
Vi ser till att submit-knappen fungerar
Jag låter detta vara ett javascript istället för vanlig submit-knapp och det är för att du istället enkelt skall kunna fortsätta kedjan genom att använda ett javascript för att göra de kontroller du vill innan sidan sparas.
<%
foernamn = request.form("foernamn")
efternamn = request.form("efternamn")
epost = request.form("epost")
loesenord = request.form("loesenord")
nyhetsbrev = request.form("nyhetsbrev")
autologin = request.form("autologin")
%>
Felhantering av inmatningar
Nu hämtar vi enligt ovan upp de värden som skrivits i fälten när sidan submittas. Genom att hämta ut dessa kommer de även att återpubliceras och visas på sidan varje gång du trycker "registrera". Alla fält fungerar så förutom lösenordet som användaren får skriva om. Vi skall nu fortsätta med att börja ett antal enkla kontroller för att säkerställa materialet. Givetvis går det att göra mer avancerade funktioner, men vi tar det som är mest elementärt.
errText = ""
if len(foernamn) < 3 then errText = errText & "
Ange ett förnamn"
if len(efternamn) < 3 then errText = errText & "
Ange ett efternamn"
if len(epost) < 5 or instr(epost,"@") = 0 then errText = errText & "
Kontrollera din epost-adress"
Vi kontrollerar att det förekommer några bokstäver på för och efternamn. Vi kontrollerar att epostadressen är minst 5 tkn samt att det finns ett @ i adressen. Mycket mer än så behöver vi inte göra. Det du kan studera här är att vi fyller på en sträng som vi kallar errText med ett eller fler fel, om nu strängen är större än "" så har vi något fel att visa upp. Då placerar vi den feltexten i närheten av submit-knappen så det syns tydligt.
<%if len(errText) > 0 then response.write errText%>
value="Registrera" name="btn" class="knapp">
0 Kommentarer