Användningsområden för virtualisering
Förord
Vilka fördelar finns det med att virtualisera sitt system? Det finns flera goda anledningar till att virtualisera datorsystem och områdena som kan dra nytta av dessa fördelar är många. Vilka fördelarna är och hur de kan utnyttjas, samt hur man som användare kommer att påverkas utreds i denna artikel. Det som kommer att diskuteras är parallella operativsystem, legacy support, server consolidation, mjukvaruutveckling och support samt säkerhet och stabilitet.
Parallella operativsystem
En betydande fördel med virtualisering är det faktum att man kan köra flera operativsystem på samma fysiska maskin och enkelt kunna byta fram och tillbaka mellan dessa. Om man vill köra ett flertal operativsystem parallellt krävs dock att den fysiska hårdvaran klarar dessa påfrestningar, så att inte systemen blir alltför långsamma. Fördelen att effektivt kunna köra flera olika operativsystem i samma dator leder i sin tur till att en mängd nya möjligheter öppnar sig. Att enkelt kunna hoppa mellan olika operativsystem innebär också att utbudet av mjukvara som kan köras parallellt kommer att öka. Det blir lätt att byta mellan program som körs i till exempel windows-, mac- eller unixmiljöer. Dessa fördelar kommer både hemmaanvändaren liksom företagsanvändaren att ha stor nytta av. Detta kommer troligen att gynna konkurrensen och på sikt leda till att de bästa programmen, oavsett vilken plattform de är programmerade för, kommer att nyttjas av den stora massan.
Legacy support
På virtuella system kommer även äldre operativsystem att kunna köras för att bättre kunna erbjuda en bakåtkompabilitet som kan saknas i det moderna systemet, så kallad legacy support. Gamla program och operativsystem kan nu köras på snabb, modern hårdvara som den egentligen inte stöder, genom den virtuella hårdvaran som stöds till fullo. Programmen som utnyttjas av användaren kommer både att bli mer oberoende av vilken miljö den är programmerad att köras i, men även mindre påverkade av den tid de programmerades, sammanfattat kan det beskrivas som en kraftig förbättring i mjukvarukompabilitet. Detta är en kan vara en enorm fördel för alla företag som investerat stora summor i mjukvara som fortfarande fungerar mycket bra, men som nya operativsystem inte stöder. Likaså mjukvara som specialprogrammerats för att uppfylla vissa ändamål och som det inte finns naturliga uppdateringar till kommer nu att kunna stödjas tack vara virtualisering av det system som programmet fungerar effektivast i. Ett bra exempel på när detta kan vara aktuellt är för program kodade för Microsoft Windows NT 3.51 Server, som inte stöds i några av Microsofts senare operativsystem.
Server consolidation
Ytterligare ett problem som virtualisering kan bidra till att eliminera är underarbetade servrar. I dagsläget är företagsnätverk fulla av servrar som tillhandahåller en begränsad tjänst till exempel filserver, e-postserver, webserver, printserver och så vidare. I flera fall arbetar dessa dedikerade servrar långt under sin kapacitet. Då dagens processorer och övrig hårdvara klarar av att arbeta avsevärt snabbare än vad motsvarande gjorde fem eller tio år sedan är det naturligt att denna dessa system inte utnyttjas till fullo. På ett virtualiserat system hade flera av dessa servrar kunnat köras på samma fysiska maskin, vilket kan leda till ett betydligt effektivare nätverk, enklare administrering och besparingar i hårdvarukostnader tror vissa experter. Givetvis måste man undersöka belastningen och antalet användare som ansluter till servern för att se till att man inte överbelastar datorn och får ett sämre fungerande system. Denna metod att flytta flera dedikerade servrar till virtuella servrar på en fysisk dator kallas server consolidation.
Mjukvaruutveckling och support
Ytterligare viktiga och starkt växande områden som skulle gynnas av virtualisering är mjukvaruutveckling och olika typer av tekniska supporter. Det ständigt stigande antalet olika operativsystem och deras olika versioner gör att programutvecklarna hamnar i mer komplicerade situationer då de vill skriva ett program som ska kunna fungera i mer än en typ av system. I dessa fall är virtualisering ett utmärkt verktyg för att skapa standardiserade utvecklings- och testmiljöer, vilka ökar produktiviteten och minskar kapitalbindningarna i hårdvarulösningar. Ett företags support eller ”help desk” är i många fall ett viktigt ansikte utåt mot kunderna. En dålig support ger missnöjda kunder och därigenom missas värdefulla återköp. Tack vare virtualiserade system kan supportpersonaler snabbare sätta sig in i kundernas problem genom att utnyttja den virtuella instans som bäst speglar kundens situation. Att använda sig av virtualiseringens fördelar och kunna skapa ett nästintill oändligt antal olika systemkonfigurationer, som tidigare hade varit konstnadsmässigt omöjligt, blir nu ett kraftfullt och dessutom väldigt billigt alternativ. En annan möjlighet är att kopiera kundens system exakt och skicka in till tillverkare. Där kan en programmerare snabbt finna och undersöka problemet för att sen kunna skapa en fix för att lösa denna bugg, som senare kan implementeras i alla versioner där denna bugg kan tänkas dyka upp.
Säkerhet och stabilitet
Virtualisering kan ge ökad säkerhet och stabilitet i en mängd olika situationer. Genom till exempel:
• Isolering av applikationer
• Snabb återhämtning av skadade system
• Med flera
0 Kommentarer