Hej! Finns en rad olika saker som jag tror spelar in. När man är 18 år är det inte alltid man vet exakt vad man vill pyssla med de närmaste 10-20 åren kanske. Då blir det väl lätt att man sneglar på vad som är populärt just nu. Sen är det nog som du säger medias bild av IT-sektorn som skapar dåligt rykte. Först, tja Jimmy. Long time ... Vi ska köra på samma seminarium i November hörde jag ... Patrik, Halloj Patrik! Jimmy, Jag ska prata Whidbey ... Lite C#2.0 / VB.NET 2.0/BCL osv .. De vill att jag skall snacka Whitehorse, men det är itne alls säkert att jag hinner förbereda mig på det ... Ah, det låter intressant Patrik!OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
Först av allt ber jag om ursäkt ifall detta inlägg är alltför mycket "off topic".
Jag tänkte jag bara kolla om någon här har några funderingar till varför färre och färre verkar vara intresserade av att studera programutveckling på högskolan?
Jag skrev en blog-post om det hela här:
www.jnsk.se/weblog/posts/bthweird.htm
Mvh
Jimmy
www.jnsk.se/weblog/
###Sv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
(1) Media - Medias otroligt dåliga bevakning av IT-sektorn är en jättefaktor. De skriver mer än gärna när något går rent åt helvete, men skriver väldigt sällan om när det går bra. Då snackar jag inte om branshtidningar utan vardagsmedia.
(2) Arbetsbrist - Månge ser IDAG att det går dåligt för IT-sektorn, men har ingen uppfattning om att det faktiskt är så att den växer hela tiden och att det kommer att fortsätta växa. Bara för det finns en rädsla att rektyrera idagens läge så betyder det definitivt inte att det kommer se ut så när man är klar med sin utbildning om 3-5år.
(3) Pengar - Det går trender i yrken, framför allt de yrken som ger bra betalt. Kan själv inte förstå hur en person kan välja ett yrke för pengarna när intresset ligger vid någor annat. Jag studerade programvaruteknik och skulle inte för mitt liv vilja bli vetrinär eller advokat för det finns mer pengar där - är helt enkelt inte intresserad ;)
Men när man är 18 år detta svåra resonnemang att föra - tittar man tillbaka nu på den tiden när man skulle välja så var det inte helt enkelt, även om man vet inom vilken branch man vill satsa.Sv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
Men jag tycker ändå att det är konstigt, för det måste väl vara fler än ett par stycken som har ett genuint intresse av programutveckling och systemering? Och som inte bara vill läsa något som ger tonvis med cash i hinken. De som ÄR intresserade från början har troligtvis en lite annan bild av hur det är. Genom att de har läst branshtidningar, de har fått hintar om att det kommer bli fler jobb och de vill göra något som de tycker är roligt även om de inte tjänar multum. Var finns alla dom?
Eller är programutveckling så urbota trist att man bara vill syssla med det för att bli rik? ;)Sv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
Det är tråkigt det där med Media,
Min mamma går oavbrutet och oroar sig för att jag skall bli arbetslös för det sparkas ju så många inom IT-Sektorn.
Jag skulle vilja säga att pga Media så har folk fått ett intryck av att det är brist på jobb för alla i IT branshen, men jag tycker inte att så är fallet.
Ja IT-Sektorn har minskat, men det är inte de högutbildade, intresserade och erfarna som har fått gå. Det är hobbyisterna som gick från ett jobb på Volvo till den heta IT-Sektorn (nu pratar jag om mjukvaru-utvecklings delen, inte IT-tekniker, support och dyl), alla mina gamla kollegor och vänner i branschen har fortfarande jobb och flera har under de svåra åren tom blivit head-huntade.
Sen får marknaden ta på sig delar av tappat till högskolan själva, för även om det finns jobb för de som är duktiga, så är man onödigt hårda och kritiska mot nyutexaminerade. Det kan iofs vara ett resultat av att marknaden fick sin beskärda del av civilingenjörer som inte var intresserade av vad de gjorde, eller speciellt drivna.
Kanske borde man instifta någon form av lärlingsprogram för att ge de nyexade en fot in i branschen?Sv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
Som färsk från högskolan känner jag igen vad du säker att företag är väldigt hårda mot folk som kommer från skolorna. Tack gode gud att jag knykte ett tjänst bland alla jäklar som sökte den, men det hade varit intressant om näringslivet och skolorna kunde forma ett närmare sammarbete.
Jag vet att LTHs ingenjörshögskola arbetar på detta, men näringslivet är nog lite skeptiska då det handlar om en investering från deras sida i form av resurser och tid.Sv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
Ja det var ett tag sedan! Kul att "ses" igen! Jaså du skall också prata på den konferensen, kul! Vad skall du prata om?
Låter som en höjdar-idé det där med lärlingsprogrammet! Det skulle kanske kunna vara något för högskolorna att testa.
Och hej Andreas m fl!
Jo, din analys låter rimlig. Om den stämmer så borde det innebära att det hela kommer normaliseras automatiskt relativt snart, eller hur? Det är stökigt med de där extrema svängningarna. Först skall ALLA läsa till utvecklare, sedan INGEN... Kanske det hela är en typisk mognadsgrej för en ung bransch.
Mvh
Jimmy
www.jnsk.se/weblog/
###Sv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
När normaliseringen isf ser kommer det att dyka upp ett hål på folk eftersom den efterfrågan som kommer att finnas kommer det inte finns folk för (studenter) eftersom det under en tid varit otroligt lite folk som studerat IT... kanske då alla kommer passa på att byta arbetsgivare fram och tillbaka :-DSv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
Sv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
Mvh
Jimmy
www.jnsk.se/weblog/
###Sv: OT: Varför så lite intresse för att studera programutveckling?
Jag tycker fortfarande klimatet på arbetsmarknaden vad gäller datajobb är onödigt hård. För precis som ni säger borde de flesta ha ramlat ur it-branschen som inte var seriösa i sitt intresse, eller är det troligt att man sitter och väntar i 4-5 år på nytt jobb!?
Inte heller tror jag att man är nöjd med att utbilda sig rakt ut i arbetslöshet, och här är det företagen (arbetsgivarna) som till stor del är ansvariga. Istället för att ge chansen till nyutex, är man feg och istället väljer att pressa och suga ut de anställda som man har. Det håller inte i längden.
En annan punkt som jag irriterar mig på när det gäller arb.givarna och branschen är att man är snabba på att efterfråga specialist kunskaper, det jag inte förstår är var de ska komma ifrån om alla under 3-4 års tid valt att inte satsa på sina medarbetare!? Inte ramlar det ner dylika kunskaper från himlen eller? De som dock har kunskaperna sitter dock i guldsits, det är sant.
Lärlingskontrakt är faktiskt inte så dumt, men för många år sedan när solidaritet och kamratskap förespråkades, valde man i jämlikhetens anda att skrota dylika grejer... Nu har man istället odlat fram en löjlig övertro på akademiska poäng, som om det skulle borga för en intelligent och engagerade medarbetare. Faktum är att alla studenter (nyutex, givetvis generaliserar jag kraftigt) behöver någon slags inskolning/utbildning för att ha en hum om vad och hur de ska göra sina dagliga arbetsuppgifter på första jobbet.
Jag tycker att vi borde tona ner de akademiska poängen och istället belöna personer som har erfarenhet. På det sättet kan man tidigt och medans man fortfarande är ung, skaffa sig inkomst och erfarenhet. Är man sen inte nöjd med sin sits, kan man då välja högskola (givetvis ska man då få rejäla tillgodo poäng tack vare erfarenheten inom sitt område) och vidareutbilda sig... då får man även en kvalitativ ökning på högskolan. Idag går det i omvänd riktning. Inom högskolan är man alltmer oroad över att eleverna presterar sämre!?