Din egen Linux-server: Del 2 – Installation av webbserver
Förord
Starta upp din linuxdator och logga in som root. Vad du bör ha gjort nu? Du bör ha installerat en Linuxdistribution och fått allt till att fungera. Om fallet inte är så bör du gå tillbaka till Del1 som hjälper dig med det. Du bör även ha laddat ner de program som kommer behövas. Om du inte har gjort det så är det ingen panik eftersom du fortfarande kan göra det, hade du tänkt ladda ner dem direkt till din dator så går även det bra sålänge du kan adressen till filerna. Du bör även ha loggat in dig som root på ditt system.
Att ladda ner filerna i Linux
Har du laddat ner filerna och bränt ner dem på en cd så kan du hoppa vidare till nästa bit.Börja med att ställa dig i din root-hem-katalog.
$ cd /root
Nu kommer alla filer du laddar ner att hamna där. För att ladda ner ska du använda kommandot wget:
$ wget Din.Fils/plats
Du ersätter Din.Fils/plats med den fulla sökvägen till filen, ex:
ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/gentoo/releases/x86/2004.0/livecd/athlon-xp/packages-athlon-xp-2004.0.iso.
Detta gör du med varje fil som du behöver ladda ner. Filerna står överst i Del1. Om du har följt installationen av Crux i Del1 så behöver du inte dra ner openssh. Alla filer ska vara sk. tarballz, det vill säga att det inte ska vara några .rpm-filer.
Packa upp filer
Nu ska du packa upp alla filerna som du laddat ner. Det gör du med kommandot tar.$ tar xvzf filen.tar.gz
Ersätt filen.tar.gz med namnet på filen. Gör så med varje fil.
Apache-installation
Om du inte redan har förstått det så är Apache en webbserver. Jag antar att du har packat upp den. Gå in i mappen (antagligen nått med httpd-2.0...) som packades upp. Väl där inne så ska du konfigurera apacheinstallationen. Det gör du med kommandot ./configure. Skriv såhär:
$ ./configure --enable-module=most –enable-shared=max
När du har gjort det ska du kompilera och installera:
$ make
$ make install
Nu har du installerat Apache-webbservern i katalogen /usr/local/apache. Du ska konfigurera apache så snart PHP-installationen är klar.
PHP-installation
PHP är ett serverbaserat skriptspråk med ungefär samma användningsområde som ASP. Här gör du nästan likadant som med Apache-installationen. Börja med att gå in i mappen (har antagligen namnet php-4....). Därefter ska du konfigurera din PHP-installation, och det gör du med kommandot ./configure. Skriv såhär:
./configure –with-apxs2=/usr/local/apache/bin/apxs
Nu konfigureras PHP och därefter är det bara för dig att kompilera och installera:
$ make
$ make install
Nu återstår bara en sak innan du ska börja konfigurera Apache. Du ska kopiera en filen php.ini-dist till /usr/local/lib och samtidigt byta namn på den till php.ini. Kopiera (och byta namn samtidigt) gör du med kommandot cp. Det fungerar såhär:
$ cp /fil/att/kopiera /destinations/fil
Du byter såklart ut /fil/att/kopiera mot php.ini-dist (vilket är filen du ska kopiera) och /destinations/fil mot /usr/local/lib/php.ini. Då blir det såhär:
$ cp php.ini-dist /usr/local/lib/php.ini
Grattis nu är PHP-installationen klar, nu ska du konfigurera Apache och lägga till stöd för PHP samt lite andra saker.
Apache-konfiguration
Nu är det dags att konfigurera Apache och bl.a. ge stöd åt PHP. Börja med att gå till Apache-installationsmappen /usr/local/apache.
$ cd /usr/local/apache
Därefter är det dags för dig att öppna filen httpd.conf som ligger i mappen conf här inne. Skriv då såhär:
$ pico conf/httpd.conf
Nu startar pico med filen httpd.conf öppnad. Där ska du ändra en del saker, men för att spara utrymme i denna artikel så har jag inte tagit med hela konfigurationsfilen utan nämner bara de delar där du bör ändra något. Du får själv leta upp var det är nänmt i filen.
Vi börjar med att ge stöd åt PHP. Där ska du avkommentera en rad som ser ut såhär:
# AddType application/x-httpd-php .php
Att avkommentera menas med att ta bort # framför raden. Om du inte hittar raden så får du själv skriva in den utan tecknet # längst ner.
Sen ska du skriva in din epost-adress vid ServerAdmin:
ServerAdmin din@epost.adress.com
Det gör du för att alla som besöker din sida och får fram ett felmeddelande ska kunna kontakta dig (din epostadress omnänms alltid i dem längst ner).
Om du har en domänadress som du ska koppla till din webbserver bör du även avkommentera samt ändra raden som ser ut såhär:
#ServerName www.example.com:80
Där ersätter du www.example.com med adressen till din hemsida.
Sist, men inte minst så bör du ändra hur servern söker efter filer i en mapp om besökaren bara har anvgivit mappnamnet. Från början ser det ut såhär:
DirectoryIndex index.html index.html.var
Genom att sätta till index.php så kan du skapa php-sidor som dina huvudsidor också. Då blir det såhär:
DirectoryIndex index.php index.html index.html.var
Nu har du konfigurerat klart apache och då är det dags för dig att starta servern och kolla ifall det funkar. Du startar den såhär:
/usr/local/apache/bin/apachectl start
Kolla efter felmeddelande när du startar upp, om inga felmeddelande kommer upp så har du lyckats. Om det ändå gör det bör du kolla upp hur allvarligt det är. Det finns bra dokumentation på
http://ditt.ip.nummer.här
Skriv det i webbläsarens adressfält och ersätt ditt.ip.nummer.här med ditt ip-nummer. Du bör få upp en sida som säger åt dig att det har lyckats eller nåt liknande. Det är apaches grundsida som alltid installeras från början. Den går att plocka bort sen.
Användning av webbservern
Du når som vanligt dina sidor via en webbläsare genom att skriva in http://ditt.ip.nummer. De filer som visas här ligger i mappen /usr/local/apach/htdocs. Det är med andra ord i den mappen som dina sidor ligger i. Om det är meningen att du ska ha en stor hemsida kan det vara bra att byta mapp, det gör du i konfigurationsfilen som vi precis har ändrat i. Isåfall ska du göra såhär, öppna filen. Leta sen upp en rad som ser ut som den här:
DocumentRoot ”/usr/local/apache/htdocs”
Ändra /usr/local/apache/htdocs mot det ställe där den ska leta efter filer. Välj en mapp under /home-strukturen eftersom du där har mest utrymme. Det kan t.ex: se ut såhär:
DocumentRoot ”/home/minhemsida”
Glöm inte sen att skapa mappen minhemsida under /home-strukturen. Det gör du med kommandot mkdir. Det fungerar såhär:
mkdir mappnamn
Byt ut mappnamn mot vad mappen ska heta (och möjligtvis var den ska ligga). I detta fallet ska du skriva (om du valde mappen minhemsida):
$ mkdir /home/minhemsida
Nu är det bara för dig att börja skapa dina sidor och lägga in dem i mappen du nyss skapade.
Om det är meningen att du ska ha användare som ska få ”låna” din server till att lägga ut sin hemsida på så ska vi gå igenom mer av det i en senare del av guiden som kallas Användarhantering.
0 Kommentarer