?.NET .NET i ett nötskal
Förord
Vad är då detta som Microsoft ska frälsa världen med? Det ska sopa mattan med Java. Rykten har hörts om att vilket språk som helst ska kunna användas, att ordet ”Set” inte finns kvar och att det inte finns något recordset. Jag kan direkt svara på att, vad jag märkt hittills sen i maj 2001, så är allt sant. Det finns inget recordset och det sopar mattan med Java. Det finns numera mängder med artiklar som försöker förklara de bakomliggande strukturerna, och visst de är bra men de svarar aldrig på frågan: Hur gör man? Så det tänkte jag försöka svara på. På ett konkret sätt.
!.NET
.NET är som sagt inte bara ett språk eller en ny version av Visual Studio utan en helt ny plattform. Ett nytt sätt att se på programmering hos Microsoft. Ett nytt sätt att hantera små och stora problem som tidigare innebar en hel del sömnlösa nätter för oss programmerare. Om jag säger 3-skikt på webserver med IIS och SQL-server så är ni nog många som svettas. Ord som COM eller saknad av datatyper i ASP har vi nog alla retat oss på. Det är en sak som inte kommer ske i ASP.NET i alla fall det kan jag lova.
Det är de små detaljerna som gör det
Det finns massor av andra små ändringar som vi programmerare bryr oss om. Jag tar upp de som jag tyckte var ”kul” när jag precis började med .NET. - En Integer heter numera Int16.
- En Integer är numera samma sak som en Long var.
- Det finns en Integer-typ som heter Int64 och den har maxvärdet: 9 223 372 036 854 775 807. Bara så du vet...
- Alla strängar är numera i Unicode.
- Ordet "Set" finns kvar men du klarar dig bättre utan.
- Allt är klasser som ärvs in i ett projekt.
- Funktionen Ubound finns inte kvar eftersom alla arrayer börjar med noll.
- Både subbar och funktioner anropas med parenteser.
Det bästa kommer dock när man jobbat med verktyget ett tag och har fått lite känsla. Min personliga favorit är automatisk avslutning. Om du skriver Sub får du ett End Sub då du skrivit klart deklarationen.
Resurser kontra funktionalitet
Resurskrävande är det dock. Nu har jag bara erfarenhet från betaversioner men de behöver sina duktiga mängder minnen. 512 mb i den stationära och 256 i den bärbara. Det rullar på men det kan kännas lite segt. Anledningen till detta är bland annat något som kallas Run Time Debugging. Tillhör du en av de som i VB6 stängde av funktionen som debuggade varje rad eftersom fel presenterades med en msgbox? Jag gjorde det i alla fall. Om du skriver något som inte funkar rent programmatiskt, t ex:
' meningslösheter x 11
For I = 0 to 10
MsgBox ("Irriterande eller hur?")
Next
och inte deklarerat variabeln "I" kommer denna att bli understruken på samma sätt som en felstavning i Word.
Lägg märke till att funktionen MsgBox har anropats med parenteser utan att ta hand om returvärdet, vilket inte behövs.
Konkret användning
Dags att bli lite mer målinriktad genom att titta lite på funktionaliteten i ASP.NET.
Jag tror att någon klok individ bakom projektet tyckte att: ”All kod som körs på servern körs ju där och då kan ju all sådan kod samlas där.” Vips, så har samma individ uppfunnit ”Code Behind”.
Nu kan helt plötsligt din webserver VB och du kan, om du vill dela upp din kod i grovt talat ”Server side” och ”Client Side”. Jag visar ett exempel på detta på annat ställe. Du slipper tidskrävande inlinekod. Du slipper spaghettikod och du har tillgång till allt i klassbiblioteken. Allt som du som VB-programmerare saknar då du kodar ASP.
Det tog mig ett tag att fatta och behärska detta med Codebehind. Problemet är dock inte större än att det kanske skulle bli ett kapitel i någon bok där du lär dig ett språk på 21 dagar.
Kritik
Det har redan nu från ett mer vardagsnära håll riktats kritik mot i alla fall VB- och ASP.NET. Kritik som jag mycket väl förstår. Det största problemet är att du inte kan köra det under win9x och att ditt arbete underlättas nästan lite väl mycket om du har en fast koppling till nätet, vilket gör att det kan kännas fattigt att inte ha det. Runtime-debuggingen kräver sin del minne men 256 mb räcker.
Den eviga frågan
Sist men inte alls minst på något sätt är frågan: ”Ska jag migrera?”. Vad jag än menar i denna fråga så kommer jag få kritik så ta detta som mina åsikter.
Först måste du ställa dig frågan: Vill du migrera?
Har du svarat ja på detta dyker nästa motfråga upp. Tror du att du skulle kunna? Naturligtvis kan du!
Därefter följer bara små tekniska frågor. Räcker ledigt HD-utrymme? Hur mycket minne har du? Vilket operativ har du?
Om du svarar: Ja, Japp, Det måste räcka, 256 mb minst, Win2k/XP så kör!
Ladda ner eller hur du nu får tag i din gratiskopia. Du kan köra .NET och gamla Visual studio parallellt. Om du inte gillar det du ser så avinstallera bara.
Sista saken innan du kör
En liten sak och litet tips för att göra livet enklare/mer förvirrat vid tangentbordet: Det har i dagarna (datum) släppts en så kallad ”release candidate”. Strunta i den och ladda ner beta2 istället. Microsoft själva rekommenderar att du ska ha beta2. Kandidaten funkar som shareware och måste avinstalleras efter 30 dagar. Dessutom innehåller den färre små trevliga verktyg. /Mikael Sand
Propos AB
0 Kommentarer