Olika bolagsformer
Förord
Här kommer jag bara att göra en sammanställning över olika bolagsformer.Innehåll
»»
»
»
Relaterade artiklar
» Starta eget
Enskild firma
Enskild firma är en företagsform men inte en juridisk person. Det är en verksamhet som en person bedriver och företräder.Ägarnas ansvar för företagets skulder
Det finns inte någon ekonomisk eller juridisk skiljelinje mellan företaget och dess innehavare. Innehavaren är således personligen ansvarig för alla företagets skulder vilket innebär att även privata tillgångar kan tas i anspråk för att betala företagets skulder.
Krav på kapitalinsats vid start
I enskild firma finns det inte något krav på innehavaren att tillskjuta kapital när företaget bildas.
Antal ägare
En enskild firma ägs alltid av endast en person.
Företrädare för företaget
En enskild firma företräds alltid av innehavaren, d.v.s. ägaren.
I en enskild firma är det möjligt att utse prokurist, d.v.s. en person som får behörighet att i princip i allt som rör näringsverksamheten företräda företaget och teckna dess firma (handelsfullmakt). Om innehavare av en enskild firma är bosatt utomlands (ej folkbokförd i Sverige) måste en föreståndare anmälas för verksamheten. Näringsidkaren ska då utfärda en fullmakt för föreståndaren att i alla frågor som rör verksamheten i Sverige, handla på näringsidkarens vägnar. Föreståndaren ska alltså ansvara för verksamheten i Sverige, d.v.s. ingå avtal, svara vid domstol o s v. Föreståndaren är dock inte personligen ansvarig för förbindelser han ingår i enlighet med fullmakten, utan ansvaret ligger hos näringsidkaren.
Den som utses till föreståndare får inte vara underårig, i konkurs eller ha näringsförbud. Den som har förvaltare enligt 11 kap 7 § föräldrabalken kan inte heller utses till föreståndare.
En skriftlig anmälan om vem som utsetts till föreståndare ska, tillsammans med fullmakten, inges till Bolagsverket.
Krav på årsredovisning
En person som bedriver näringsverksamhet är bokföringsskyldig för verksamheten. För de flesta enskilda firmor behöver inte årsbokslut eller årsredovisning upprättas.
Krav på årsbokslut eller årsredovisning
Bara om den årliga nettoomsättningen normalt överstiger 20 prisbasbelopp måste den löpande bokföringen avslutas, antingen med ett årsbokslut och/eller en årsredovisning. Årsredovisning ska upprättas om antalet anställda under de två senaste räkenskapsåren i medeltal överstigit 10 st, eller tillgångarnas nettovärde enligt balansräkning för räkenskapsåret överstiger 24 miljoner kr. I annat fall ska årsbokslut upprättas.
Skyldighet att sända in årsredovisningen till Bolagsverket
I följande fall är näringsidkaren skyldig att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket senast 6 månader efter räkenskapsårets utgång:
- om tillgångarnas nettovärde, enligt balansräkningarna för de två senaste räkenskapsåren, överstiger 1000 prisbasbelopp, eller
- om antalet anställda under de två senaste räkenskapsåren i medeltal har varit mer än 200 st.
Enskild firma som är skyldig att upprätta årsredovisning, men som inte uppfyller kraven ovan för att självmant skicka in handlingarna till Bolagsverket, kan föreläggas att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket. Bolagsverket utfärdar ett sådant föreläggande när någon begär det.
För enskild firma som är moderföretag i koncern gäller särskilda regler.
Krav på revisor
Enskild firma som uppfyller kraven för att upprätta en årsredovisning, måste också ha minst en revisor. Enskild firma som uppfyller kraven för att självmant skicka in årsredovisningen till Bolagsverket måste ha en auktoriserad revisor.
För enskild firma som är moderföretag i koncern gäller särskilda regler.
Kan företaget ha anställda?
En enskild firma kan ha anställda.
Hur avslutas företaget?
En enskild firma avslutas utan några formella krav. Är den enskilda firman registrerad hos Bolagsverket, ska verksamheten avregistreras där. Avregistreringen är gratis.
Är företaget en egen juridisk person?
Enskild firma är inte en juridisk person, utan en verksamhet som bedrivs av en fysisk person, innehavaren. Den enskilda firmans identitetsbeteckning är innehavarens personnummer.
Namn och namnskydd
Genom att registrera sig hos Bolagsverket får den enskilda firman skydd för sitt företagsnamn (firma). För att kunna registreras får namnet inte:
- vara förväxlingsbart med någon annans företagsnamn eller varumärke
- enbart beskriva företagets verksamhet
- uppfattas som annans släktnamn
- vara vilseledande
En enskild firma får i namnet inte ta in ord som antyder annan företagsform.
För enskild firma innebär registrering att namnet är skyddat i det län där företaget är registrerat. Det finns även möjlighet att skyddsregistrera namnet i flera län (en avgift per län). Skyddet gäller för den verksamhet som registrerats för den enskilda firman.
Tips!
Eftersom den enskilda firman erhåller skydd för namnet först i och med registreringen, bör trycksaker, neonskyltar m.m. inte beställas förrän registreringen är klar.
Aktiebolag
Aktiebolagen delas in i privata och publika aktiebolag. Vissa regler i aktiebolagslagen gäller endast för privata respektive publika aktiebolag. De publika bolagen kan t.ex. genom annonsering vända sig till allmänheten för att skaffa nya aktieägare (d.v.s. nytt kapital), vilket inte är möjligt i de privata bolagen.Ägarnas ansvar för företagets skulder
I ett aktiebolag har delägarna som huvudregel inget personligt ansvar för bolagets förpliktelser. Det man som aktieägare riskerar är det kapital som betalats för aktierna.
Från huvudregeln att delägarna inte har något personligt ansvar finns det en rad undantag, t.ex.: Delägare i aktiebolag som bedriver advokatverksamhet, är tillsammans med bolaget solidariskt ansvarig för förpliktelser mot klienter som bolaget ådrager sig medan han är delägare. Det är vanligt att banker m.m. kräver personlig borgen av delägarna i mindre aktiebolag. Bl.a. delägarna kan bli personligen återbetalningsskyldiga för s.k. olovlig vinstutdelning, d.v.s. vinstutdelning som går utöver vad som enligt lagen kan delas ut.
Företrädaransvar för vissa skatter och avgifter
Krav på kapitalinsats vid start
Alla aktiebolag måste ha ett aktiekapital. I de privata bolagen måste aktiekapitalet uppgå till minst 100.000 kr, någon övre gräns finns inte. I de publika aktiebolagen måste aktiekapitalet uppgå till minst 500.000 kr.
Vid nybildningen av bolaget kan kapitalet bestå av antingen kontanter eller s.k. apportegendom. Apportegendom är egendom som är eller kan bli till nytta för bolagets verksamhet.
Antal ägare
Ett aktiebolag kan ha en eller flera aktieägare. Det finns ingen begränsning av antalet aktieägare. Både fysiska och juridiska, svenska som utländska personer kan äga aktier i ett svenskt aktiebolag.
Företrädare för företaget
Ett aktiebolag ska företrädas av en styrelse och i vissa fall av en verkställande direktör (VD).
I de publika bolagen samt i de privata bolagen som har 2 eller fler styrelseledamöter, måste en styrelseordförande utses.
I de privata bolagen kan styrelsen bestå av antingen 1-2 ledamöter med minst 1 suppleant eller minst 3 ledamöter med eller utan suppleanter. De privata bolagen behöver inte ha någon VD men om man väljer att ha en VD är det ingenting som hindrar att det är samma person som styrelsens ordförande.
I de publika bolagen måste styrelsen bestå av minst 3 ledamöter, med eller utan suppleanter. I de publika bolagen är det obligatoriskt med en verkställande direktör (VD) och denne får inte vara samma person som styrelsens ordförande.
Om bolaget har utsett en VD kan även en eller flera vice VD utses.
I både privata och publika aktiebolag är det möjligt att utse personer utanför kretsen av styrelseledamöter, suppleanter och VD, till att företräda bolaget och teckna dess firma, s.k. externa firmatecknare.
Krav på årsredovisning
Alla aktiebolag ska varje år upprätta en årsredovisning som tillsammans med en revisionsberättelse ska sändas in till Bolagsverket inom 1 månad efter det att bolagsstämman fastställde balans- och resultaträkningarna, d.v.s. senast inom 7 månader från räkenskapsårets utgång. Detta krav gäller även bolag som inte bedriver någon verksamhet.
En årsredovisning ska bestå av balansräkning, resultaträkning, noter, förvaltningsberättelse och i vissa fall en finansieringsanalys. Årsredovisningen ska undertecknas av samtliga styrelseledamöter och den verkställande direktören (om bolaget har en sådan).
Krav på revisor
Alla aktiebolag måste ha minst en revisor, godkänd eller auktoriserad.
Om bolaget uppfyller någon av följande förutsättningar måste bolaget ha minst en auktoriserad revisor:
- tillgångarnas nettovärde enligt fastställda balansräkningar för de två senaste räkenskapsåren överstiger ett belopp motsvarande 1000 x basbeloppet,
- antalet anställda hos bolaget har i medeltal överstigit 200 st. under de två senaste
- räkenskapsåren, eller bolagets aktier eller skuldebrev är noterade vid börs eller en auktoriserad marknadsplats.
För bolag som är moderbolag i en koncern gäller särskilda regler.
Kan företaget ha anställda?
Ett aktiebolag kan ha anställda.
Även aktieägare kan vara anställda av bolaget.
Hur avslutas företaget?
Ett aktiebolags verksamhet kan upphöra genom olika förfaranden, varav frivillig likvidation är ett. Beslutet om likvidation fattas av bolagsstämman. För likvidationens genomförande förordnas en likvidator, som får till uppgift att avveckla bolaget på det sätt som aktiebolagslagen föreskriver.
Ett aktiebolag kan även avslutas genom ett likvidationsförfarande som grundar sig på annat än ett beslut av bolagsstämman, nämligen ett beslut av domstol eller Bolagsverket (s.k. tvångslikvidation). Ett sådant beslut kan t.ex. bero på att bolaget har förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet eller att bolaget saknar behörig styrelse.
Slutligen kan ett aktiebolag även avslutas genom ett konkursförfarande eller genom att bolaget fusioneras med ett annat bolag.
Är företaget en egen juridisk person?
Aktiebolaget är en egen juridisk person, vilket innebär att bolaget t.ex. kan sluta avtal, äga tillgångar (t.ex. fastigheter) samt vara part i rättegång. Om ett aktiebolag äger en fastighet är det således bolaget som står som lagfaren ägare.
Aktiebolaget blir juridisk person när det registreras hos Bolagsverket.
Aktiebolagets identitetsbeteckning är ett tiosiffrigt organisationsnummer.
Namn och namnskydd
Genom registrering hos Bolagsverket får ett aktiebolaget skydd för sitt företagsnamn (sin firma). För att kunna registreras får namnet inte:
- vara förväxlingsbart med någon annans företagsnamn eller varumärke
- enbart beskriva bolagets verksamhet
- uppfattas som annans släktnamn
- vara vilseledande
- innehålla ordet publikt eller böjning därav om bolaget är privat
- innehålla ordet privat eller böjning därav om bolaget är publikt
Ett aktiebolags namn ska innehålla ordet "aktiebolag" eller förkortningen "AB". Det är inte tillåtet att ta in ord i namnet som antyder annan företagsform.
För aktiebolag innebär registrering att namnet är skyddat i hela Sverige. Skyddet gäller för den verksamhet som bolaget har registrerat.
Tips!
Eftersom bolaget erhåller skydd för namnet först i och med registreringen, bör bolaget inte beställa trycksaker, neonskyltar etc. förrän registreringen är klar.
Handelsbolag
Handelsbolag är ett företag som drivs av två eller flera bolagsmän med lika stort ansvar. Handelsbolaget är i och för sig en egen juridisk person, men bolagsmännen svarar personligen för företagets skulder.Ägarnas ansvar för företagets skulder
Delägarna i ett handelsbolag, bolagsmännen, är personligen och solidariskt ansvariga för rörelsens skulder. Det solidariska ansvaret innebär att den som har en fordran på bolaget kan kräva betalning på hela beloppet hos vem som helst av bolagsmännen. Det är sedan upp till den som har fått betala skulden att i sin tur kräva bolaget eller övriga delägare på deras andelar av skulden. Det personliga ansvaret innebär att bolagsmännen svarar med hela sin privata förmögenhet för bolagets skulder.
Krav på kapitalinsats
I handelsbolag finns det inte något krav på bolagsmännen att tillskjuta kapital när företaget bildas.
Antal ägare
Ett handelsbolag måste ha minst två delägare. Det finns inte någon övre gräns på antalet delägare. Delägarna kan vara både fysiska och juridiska personer.
Företrädare för företaget
Ett handelsbolag företräds av bolagsmännen var för sig om bolagsmännen inte har kommit överens om något annat. Bolagsmännen kan således komma överens om att företräda bolaget gemensamt eller t.ex. två i förening.
I handelsbolag är det möjligt för bolagsmännen att utse prokurist, d.v.s. en person som får behörighet att i princip i allt som rör näringsverksamheten företräda företaget och teckna dess firma (handelsfullmakt).
Krav på årsredovisning
För verksamheten i ett handelsbolag föreligger bokföringsskyldighet. Under vissa förutsättningar måste den årliga bokföringen avslutas med ett årsbokslut eller en årsredovisning.
Krav på årsbokslut eller årsredovisning
Om den årliga nettoomsättningen normalt överstiger 20 prisbasbelopp måste den löpande bokföringen avslutas, antingen med ett årsbokslut eller en årsredovisning.
Årsredovisning ska upprättas:
Om en eller flera juridiska personer är delägare i bolaget, eller
Om antalet anställda under de två senaste räkenskapsåren i medeltal överstigit 10 st., eller tillgångarnas nettovärde överstiger 24 miljoner kr.
I annat fall ska årsbokslut upprättas.
Skyldighet att sända in årsredovisningen till Bolagsverket
I följande fall är handelsbolaget skyldigt att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket senast 6 månader efter räkenskapsårets utgång:
- om en eller flera juridiska personer är delägare i bolaget, eller
- om nettovärdet av tillgångarna överstiger 1000 prisbasbelopp (enligt balansräkningarna för de två senaste räkenskapsåren), eller
- om antalet anställda under de två senaste räkenskapsåren i medeltal har överstigit 200 st.
Handelsbolag som är skyldigt att upprätta årsredovisning, men som inte uppfyller kraven ovan för att självmant skicka in handlingarna till Bolagsverket, kan föreläggas att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket. Bolagsverket utfärdar ett sådant föreläggande när någon begär det. För handelsbolag som är moderföretag i koncern gäller särskilda regler.
Krav på revisor
Handelsbolag som uppfyller kraven för att upprätta en årsredovisning, måste också ha minst en revisor. I handelsbolag där en eller flera juridiska personer är delägare, måste revisorn vara godkänd eller auktoriserad. Andra handelsbolag som uppfyller kraven för att självmant skicka in årsredovisningen till Bolagsverket måste ha en auktoriserad revisor.
För handelsbolag som är moderföretag i koncern gäller särskilda regler.
Kan företaget ha anställda?
Ett handelsbolag kan ha anställda.
Hur avslutas företaget?
Ett handelsbolag som ska upphöra med verksamheten och avslutas ska göra detta genom ett likvidationsförfarande. Ett handelsbolag kan även avslutas genom ett konkursförfarande.
Under likvidationen ska bolagets tillgångar säljas, skulderna betalas och eventuellt överskott fördelas mellan bolagsmännen. Fördelningen mellan bolagsmännen ska dokumenteras i ett skriftligt avtal, bolagsskifte, undertecknat av samtliga bolagsmän. Om likvidationen genomförs av en särskild likvidator, kan bolagsskiftet istället undertecknas av likvidatorn.
Beslut att ett handelsbolag ska träda i likvidation kan fattas när som helst av bolagsmännen om de är ense. I övrigt inträder likvidation antingen efter uppsägning av bolagsavtalet, eller på grund av vissa omständigheter, nämligen:
på begäran av en bolagsman om någon annan bolagsman väsentligt åsidosätter sina skyldigheter eller om det annars finns viktig grund för bolagets upplösning,
- om en bolagsman avlider
- om en bolagsman försätts i konkurs
- om antalet bolagsmän gått ned till en
Bolagsmännen kan avtala, om det finns grund för likvidation, att bolagsmannen eller hans rättsinnehavare skall utträda ur bolaget i stället för att bolaget ska träda i likvidation. Det finns även möjlighet att under vissa förutsättningar utesluta den bolagsman, till vilken likvidationsgrunden hänför sig, för att undvika att bolaget ska träda i likvidation.
Är företaget en egen juridisk person?
Handelsbolaget är en egen juridisk person, vilket innebär att bolaget t.ex. kan sluta avtal, äga tillgångar (t.ex. fastigheter) samt vara part i rättegång. Om ett handelsbolag äger en fastighet är det således handelsbolaget som står som lagfaren ägare.
Handelsbolaget blir juridisk person när bolaget registreras hos Bolagsverket.
Handelsbolagets identitetsbeteckning är ett tiosiffrigt organisationsnummer.
Namn och namnskydd
Genom att registrera sig hos Bolagsverket får handelsbolaget skydd för sitt företagsnamn (sin firma). För att kunna registreras får namnet inte:
- vara förväxlingsbart med någon annans företagsnamn eller varumärke
- enbart beskriva bolagets verksamhet
- uppfattas som annans släktnamn
- vara vilseledande
Ett handelsbolag namn ska innehålla ordet "handelsbolag". Det är inte tillåtet att i stället använda förkortningen HB. Det är inte heller tillåtet att ta in ord i namnet som antyder annan företagsform.
För handelsbolag innebär registrering att namnet är skyddat inom det län där handelsbolaget är registrerat. Det finns även möjlighet att skyddsregistrera namnet i flera län (då utgår en avgift per län). Skyddet gäller för den verksamhet som bolaget har registrerat.
Tips!
Eftersom bolaget erhåller skydd för namnet först i och med registreringen, bör bolaget inte beställa trycksaker, neonskyltar etc. förrän registreringen är klar.
Kommanditbolag
Kommanditbolag är ett handelsbolag med två olika typer av bolagsmän, komplementärer och kommanditdelägare, med skillnader bl a när det gäller insats och ansvar.
Ägarnas ansvar för företagets skulder
I ett kommanditbolag finns det två olika typer av bolagsmän, komplementärer och kommanditdelägare.
Kommanditdelägarnas ansvar för bolagets förpliktelser begränsas till den insats som de har betalat eller utfäst sig att betala till bolaget.
Komplementärerna är personligen och solidariskt ansvariga för rörelsens skulder. Det solidariska ansvaret innebär att den som har en fordran på bolaget kan kräva betalning på hela beloppet hos vem som helst av komplementärerna. Det är sedan upp till den som har fått betala skulden att i sin tur kräva bolaget eller övriga komplementärer på deras andelar av skulden. Det personliga ansvaret innebär att komplementärerna svarar med hela sin privata förmögenhet för bolagets skulder.
Krav på kapitalinsats
Det finns inte något krav på komplementärerna att tillskjuta kapital när företaget bildas. Kommanditdelägarna ska betala eller utfästa sig att betala en insats till bolaget. Insatsen måste vara minst 1 kr. och ska anges i svenska kronor.
Antal ägare
Ett kommanditbolag måste bestå av minst två delägare, varav minst en komplementär och minst en kommanditdelägare. Delägarna (både komplementärer och kommanditdelägare) kan vara både fysiska och juridiska personer.
Företrädare för företaget
Ett kommanditbolag företräds av komplementärerna var för sig om inte något annat har avtalats. Kommanditdelägare kan inte företräda bolaget och teckna dess firma.
I ett kommanditbolag är det möjligt att utse prokurist, d.v.s. en person som får behörighet att i princip i allt som rör näringsverksamheten, företräda företaget och teckna dess firma (handelsfullmakt).
Kommanditdelägare kan utses till prokurist.
Krav på årsredovisning
För verksamheten i ett kommanditbolag föreligger bokföringsskyldighet. Under vissa förutsättningar måste den årliga bokföringen avslutas med ett årsbokslut eller en årsredovisning.
Krav på årsbokslut eller årsredovisning
Om den årliga nettoomsättningen normalt överstiger 20 prisbasbelopp måste den löpande bokföringen avslutas, antingen med ett årsbokslut eller en årsredovisning.
Årsredovisning ska upprättas:
Om en eller flera juridiska personer är delägare i bolaget, eller
Om antalet anställda under de två senaste räkenskapsåren i medeltal överstigit 10 st., eller tillgångarnas nettovärde överstiger 24 miljoner kr.
I annat fall ska årsbokslut upprättas.
Skyldighet att sända in årsredovisningen till Bolagsverket
I följande fall är kommanditbolaget skyldigt att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket senast 6 månader efter räkenskapsårets utgång:
- om en eller flera juridiska personer är delägare i bolaget, eller
- om nettovärdet av tillgångarna överstiger 1000 prisbasbelopp (enligt balansräkningarna för de två senaste räkenskapsåren), eller
- om antalet anställda under de två senaste räkenskapsåren i medeltal har överstigit 200 st.
Kommanditbolag som är skyldigt att upprätta årsredovisning, men som inte uppfyller kraven ovan för att självmant skicka in handlingarna till Bolagsverket, kan föreläggas att skicka in årsredovisningen till Bolagsverket. Bolagsverket utfärdar ett sådant föreläggande när någon begär det. För kommanditbolag som är moderföretag i koncern gäller särskilda regler.
Krav på revisor
Kommanditbolag som uppfyller kraven för att upprätta en årsredovisning, måste också ha minst en revisor.
I kommanditbolag där en eller flera juridiska personer är delägare, måste revisorn vara godkänd eller auktoriserad. Andra kommanditbolag som uppfyller kraven för att självmant skicka in årsredovisningen till Bolagsverket måste ha en auktoriserad revisor.
För kommanditbolag som är moderföretag i koncern gäller särskilda regler.
Kan företaget ha anställda?
Ett kommanditbolag kan ha anställda.
Hur avslutas företaget?
Ett kommanditbolag som ska upphöra med verksamheten och avslutas ska göra detta genom ett likvidationsförfarande. Ett kommanditbolag kan även avslutas genom ett konkursförfarande.
Under likvidationen ska bolagets tillgångar säljas, skulderna betalas och eventuellt överskott fördelas mellan bolagsmännen. Fördelningen mellan bolagsmännen ska dokumenteras i ett skriftligt avtal, bolagsskifte, undertecknat av samtliga bolagsmän. Om likvidationen genomförs av en särskild likvidator, kan bolagsskiftet istället undertecknas av likvidatorn.
Beslut att ett kommanditbolag ska träda i likvidation kan fattas när som helst av bolagsmännen om de är ense. I övrigt inträder likvidation antingen efter uppsägning av bolagsavtalet, eller på grund av vissa omständigheter, nämligen:
på begäran av en bolagsman om någon annan bolagsman väsentligt åsidosätter sina skyldigheter eller om det annars finns viktig grund för bolagets upplösning,
- om en komplementär avlider,
- om en bolagsman försätts i konkurs,
- om antalet bolagsmän gått ned till en.
Bolagsmännen kan avtala att, om det finns grund för likvidation, bolagsmannen eller hans rättsinnehavare skall utträda ur bolaget i stället för att bolaget ska träda i likvidation. Det finns även möjlighet att under vissa förutsättningar utesluta den bolagsman, till vilken likvidationsgrunden hänför sig, för att undvika att bolaget ska träda i likvidation.
Är företaget en egen juridisk person?
Kommanditbolaget är en egen juridisk person, vilket innebär att bolaget t.ex. kan sluta avtal, äga tillgångar (t.ex. fastigheter) samt vara part i rättegång. Om ett kommanditbolag äger en fastighet är det således kommanditbolaget som står som lagfaren ägare.
Kommanditbolaget blir juridisk person när bolaget registreras hos Bolagsverket.
Kommanditbolagets identitetsbeteckning är ett tiosiffrigt organisationsnummer.
Namn och namnskydd
Genom att registrera sig hos Bolagsverket får kommanditbolaget skydd för sitt företagsnamn (sin firma). För att kunna registreras får namnet inte:
- vara förväxlingsbart med någon annans företagsnamn eller varumärke
- enbart beskriva bolagets verksamhet
- uppfattas som annans släktnamn
- vara vilseledande
Ett kommanditbolags namn ska innehålla ordet "kommanditbolag". Det är inte tillåtet att i stället använda förkortningen KB. Det är inte tillåtet att ta in ord i namnet som antyder annan företagsform. För kommanditbolag innebär registrering att namnet är skyddat inom det län där kommanditbolaget är registrerat. Det finns även möjlighet att skyddsregistrera namnet i flera län (då utgår en avgift per län). Skyddet gäller för den verksamhet som bolaget har registrerat.
Tips!
Eftersom bolaget erhåller skydd för namnet först i och med registreringen, bör bolaget inte beställa trycksaker, neonskyltar etc. förrän registreringen är klar.
0 Kommentarer