Hej, Vet inte riktigt vad du är ute efter - ska du koda ett försäkringssystem eller är det information för mer privat bruk du söker? :) Hej Tomas, Aha, nja då beror det nog väldigt mycket på vilket försäkringsbolag det rör sig om (och de exakta detaljerna räknar de nog som affärshemligheter).Någon som kan affärsregler runt hemförsäkring?
Jag håller på och funderar på hur det fungerar med affärsregler på försäkringsbolag när det gäller lösöre. Många har ju hemförsäkringar med 1,2 eller kanske 3 miljoner i lösöre. Det jag skulle vilja veta lite mer om är hur det där egentligen fungerar. Är det någon av er som har lite mer information om detta ämne?
Pelle Johansson / PellesoftSv: Någon som kan affärsregler runt hemförsäkring?
En viktig grej att tänka på är att ersättning normalt ges proportionellt mot försäkringens täckningsgrad. Om du t.ex. har lösöre värt 3 miljoner och din försäkring endast täcker värden upp till 2 miljoner så får du ut (2/3)*(skadebeloppet), oavsett skadans storlek. D.v.s. försäkringsbolaget ersätter 67% av din stulna TV, trots att den är värd mindre än 2 miljoner.Sv:Någon som kan affärsregler runt hemförsäkring?
Precis! Frågan är mer komplex än så för det handlar om att försöka förstå hur försäkringsbolaget beräknar risk, kostnad, åldersavdrag och liknande så det är in i minsta detalj det handlar om. Tack för ditt intresse och svar!Sv: Någon som kan affärsregler runt hemförsäkring?
Vanliga faktorer som kan påverka prissättning av hemförsäkring är bl.a.
- Byggnadsår
- Byggnadsmaterial (trä/betong/sten)
- Hur många som bor i bostaden
- Boendeform (hyres- resp. bostadsrätt/villa)
- Larm, säkerhetsdörr, brandsläckare etc.
- Hur länge du bott i bostaden
- Bostadens storlek
- Totalvärde på lösöret
- Geografisk placering
Rent krasst blir beräkningen nåt i stil med:
totalpremien = grundpremie * faktor1 * faktor2 * ... * faktorn - överenskommen rabatt, där t.ex. faktor1 = 1.3 om trähus, 1.0 om sten/betong etc.
(såklart finns det alla möjligheter i världen för ett försäkringsbolag att göra detta mer eller mindre detaljerat och komplicerat av olika anledningar)
Tittar man på ett större perspektiv kan det t.ex. vara otaktiskt för ett specifikt försäkringsbolag att ha för många försäkrade fastigheter inom ett visst område ifall det skulle ske en större händelse (tsunami, skogsbrand, etc). Antingen kan man då göra ett påslag på premien för ytterligare försäkringar i den regionen, eller "sälja vidare" risken via någon form av återförsäkringslösning.
Här finns en ganska bra introduktion till försäkringar och riskdelning allmänt och även lite om återförsäkring.